Den 2.2.12 var vi så heldige å få Øystein Lunde Ingvaldsen på besøk.
Øystein holdt et flott foredrag om nordlysfotografering, samt viste oss fantastiske nordlysbilder.
Astronom Egil Enåsen var også tilstede og kom med supplerende informasjon som var svært nyttig.

Referatet er skrevet av Øystein Lunde Ingvaldsen og er postet med hans tillatelse.

NORDLYSFOTOGRAFERING, KORT SAMMENDRAG

FORBEREDNING

1. Sjekk værmeldinga.

2. Er det halv- eller fullmåne vil himmelen være blå og landskapet blir opplyst. Let da etter ei fin setting som gjør at du får med landskap på bildet. Er det ingen måne vil himmelen og landskapet bli svart. Let da heller etter et vann eller is for å fange opp refleksjoner fra nordlyset på bakken slik at bildet ikke bare blir svart med noe grønt på. Jeg er definitivt størst fan av fullmåne og nysnø, da kan en tur på fjellet være på sin plass.

3. Jeg liker selv best å fotografere i måneden september/oktober og mars for da er himmelen ofte blå selv om det ikke er måne.

4. Følg med på nordlysvarslet. Spaceweather.com estimerer sjansene for nordlys og ca når det vil inntreffe med en feilmargin på +/- 7 timer, men ofte er det nordlys uten at noen ting er meldt. Følg med på himmelen.

5. Er det meldt mye aktivitet vil nordlyset ofte stå høyt på himmelen. Da kan det være lurt å fotografere med vidvinkel på høykant for å få med noe av landskapet nederst på bildet og nordlyset over, f.eks. 1/3 bakke og 2/3 himmel. Tenk kreativt med komponering under slike tilfeller, f.eks. et tre i forgrunn eller noe annet.

6. Regn med masse bomturer, sitt gjerne i bilen og vent. Tålmodighet gir stor lønn.

7. Jeg liker å fotografere borte fra kunstlys. Bor du i byen bør du tenke kreativt her. Er det fullmåne er kunstlys er mindre problem.

8. Andre ting å huske på: klær, ekstra batterier, lommelykt, kompass, telefon osv.

FOTOTEKNISK

1 Fotografer i RAW-formatet slik at du i etterkant kan dra ned på eksponeringen dersom noe ble utbrent.

2. Stativ (!)

3. Bruk største blenderåpning, jeg bruker f/2.8 konsekvent.

4. Beveger nordlyset seg raskt skal du bruke høyere ISO og korterer lukkertid. Er nordlyset rolig bruker du lengre lukkertid og lavere ISO. Noter deg hvilket ISO-tall du føler du kan leve med, samt noter deg hvor lang lukkertid du kan bruke før det blir alvorlige stjernespor.

5. Når det gjelder eksponering gjelder det å lete seg fram til at bildet ikke blir undereksponert eller overeksponert. Det er bedre å eksponere litt i godlaget og i ettertid gå litt ned igjen i redigeringa enn motsatt. Drar du opp på eksponeringa er sjansene store for at du får støy. Nordlyset skal ikke være utbrent på bildet. Dersom nordlyset er supersterkt og blir utbrent før landskapet blir eksponert, ta to eksponeringer; et av lyset og et av landskapet med litt lengre lukkertid. Bruk layer mask og gradient tool i Photoshop for å sette sammen disse to bildene. I tillegg kan det være lurt å lære seg histogrammet.

6. For å fokusere bruker du live-view. Skru av fokusmotoren, sett objektivet på uendelig, trykk på live-view, zoom digitalt inn på ei stjerne, månen eller et kunstlys langt vekke. Juster fokusringen til det er skarpt. Slå av live-view og fotografer. Husk hele tiden å sjekk at bildene er skarpe da det er fort gjort å komme borti fokusringen. Endrer du brennvidde må fokus igjen stilles inn. Ta deg denne svært viktige tiden å fokuser rett selv om kanskje nordlyset er kjempeaktivt, ellers vil du aldri tilgi deg selv.

7. Bruk snorutløser eller sett kamera på tidsutløser, 2sek. Jeg bruker sistnevnte da jeg liker å ha hendene på kamera.

8. Lyssterke objektiver er selvsagt å anbefale for å spare på ISO og lukkertid. F/4 blir etter min mening noe svakt.

9. Du bør ha såpass trening at du slipper lete etter knappene mens nordlyset er på sitt mest fantastiske. At ting sitter instinktivt i fingrene er utelukkende en fordel.

REDIGERING

1. Jeg bruker mest tid på hvitbalanse. Her skal du finne den hvitbalansen som du syns kler bildet best, ikke for kaldt, ikke for varmt. Hvitbalanse er det eneste du i ettertid kan bestemme i RAW uten at det går ut over kvaliteten. Videre skal du gjøre bildet 100% bein i horisonten, juster ned vignettering (mørke kanter rundt bildet), eventuell enkel oppskarping og eventuelt støyfjerning, alt i Camera Raw. Jeg gjør mindre kontrastendringer for få fram «hvordan jeg følte det og hvor jeg opplevde det», for å sitere Ove Aalo.

2. IKKE dra for hardt i spakene! Er ikke bildet spektakulært nok så var nok ikke nordlyset eller bildet så spektakulært heller (?). Jeg gjør minimale endringer. Tenk på Photoshop som sminke, det skal ikke synes… og bruk for guds skyld ikke for mye støyfjerning.

3. Konverter bildet til sRGB dersom dette ikke er gjort, ellers vil bildet ha forskjellige farger på forskjellige nettlesere og websider. Jeg lagrer bildene i TIFF i fullsize og nedskalerer til 1024px i bredden til nettbruk.

NYTTIGE LINKER

http://flux.phys.uit.no/cgi-bin/plotgeodata.cgi?Last24&site=and1a&

http://alomar.rocketrange.no/images/IAPweb.jpg

http://spaceweather.com/

ANBEFALINGER

1. Kamerahus med gode ISO-egenskaper. Jeg hadde gått for Nikon D7000 idag om jeg ikke brukte fullformat. Nyere teknologi = bedre bildesensor. Hadde heller brukt et Nikon D3100 enn Nikon D200 idag.

2. Tokina 11-16mm f/2.8 for DX-brukere (har anbefalt denne til masse folk og alle som tar i på den er meget fornøyde). Den er det nå mange som har, lån gjerne og prøv.

3. Nikon 14-24 for FX-brukere og dem som føler det forsvarlig å bruke så mye penger på det. Tokina er meget bra men er ingen match for Nikon 14-24. Hva Canon-optikk angår har jeg ingen forslag.

4. Få tilbakemelding på bildene dine på f.eks. Digit.no eller andre nettforum. Hadde det ikke vært for alle tilbakemeldinger og råd fra Digit hadde jeg ALDRI vært i nærheten av å oppnå det resultatet jeg har idag.

EKSEMPLER

September: http://oysteinphoto.1x.com/photo/111848/5000/

Sent i mars: http://oysteinphoto.1x.com/photo/79602/5000/

Kraftig nordlys i senit: http://oysteinphoto.1x.com/photo/74408/5000/

Ingen måne: http://oysteinphoto.1x.com/photo/112174/5000/

Måne: http://oysteinphoto.1x.com/photo/74002/5000/

Bruk av 2 eksponeringer: http://oysteinphoto.1x.com/photo/67655/5000/

Panorama, 7 vertikale bilder: http://oysteinphoto.1x.com/photo/67642/5000/

Til slutt, dette var MINE ord og tanker om nordlysfotografering. Du står selvsagt fritt til å synes hva du vil om det. Det finnes mange veier til Rom, men etter tusenvis av timer ute i mørket har jeg funnet noe som funker for meg… og selger gjør det og. Dersom du ønsker at jeg skal gjøre en edit av ditt RAW-bilde, eller om du vi ha tilbakemelding på et nordlysbilde så send til lundeimages@gmail.com.

Mvh

Øystein Lunde Ingvaldsen, www.lundeimages.com